środa, 11 sierpnia 2010

Pizza

Ciasto do pizzy zawsze
przygotowuję sama.
Tym razem
zrobiłam ciasto
drożdżowe gniecione.
400 g mąki,
pół kostki drożdży,
półtorej łyżeczki soli,
łyżka cukru,
100 g masła,
150 ml letniego mleka,
2 łyżki oliwy.
Mąkę przesiałam na stolnicę,
zrobiłam w niej dołek.
Wlałam drożdże rozpuszczone w cukrze, dodałam sól i masło.
Zagniotłam ciasto. Dolałam mleko i oliwę, wyrobiłam na gładką masę.
Ciasto zawinęłam w folię, odstawiłam do lodówki na dwie godziny.
Przygotowałam pozostałe składniki.
Pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki, odparowałam z wody na patelni.
Dodałam posiekaną cebulę i oliwę, chwilę smażyłam.
Na tej samej patelni podsmażyłam paprykę czerwoną, żółtą i zieloną
pokrojoną w cienkie paski.
Po papryce przyszła kolej na cienkie plasterki boczku.
Smażyłam go aż się zrumienił.
Ciasto wyjęłam z lodówki, dłońmi uformowałam okrągłe placki.
Blachę do pizzy wyłożyłam papierem do pieczenia,
ułożyłam krążki ciasta, ponakłuwałam je widelcem.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na kilka minut,
żeby się podpiekły.
Spody posmarowałam przecierem pomidorowym z bazylią,
wyłożyłam cienką warstwę startego sera, pieczarki z cebulą,
paprykę i boczek.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skóry, wyjęłam gniazda nasienne
i sam miąższ ułożyłam na górze składników.
Całość doprawiłam świeżą bazylią, oregano i papryczką pepperoni.
Posypałam serem, zapiekłam.
Pyszne święto :)

4 komentarze:

  1. No, pięknie się blog zmienił :) Idealny :D..., a pizza na pewno mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Salanee :)
    Blog to zasługa Kali, prawdziwy talent :)
    Pozdrawiam Cię milutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś też robiłam sama ciasto, z tym że bez mleka i bez masła. Znalazłam też gdzieś przepis na spód z... Ziemniaków :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez mleka i masła też czasem robię.
    Natomiast z ziemniaków nigdy nie robiłam, nie jadłam nawet. Ciekawe może to być.
    Pozdrawiam z Gdańska.

    OdpowiedzUsuń