piątek, 11 maja 2012

Skrzydełka, które "dodają skrzydeł"

Chrupiące, soczyste i niezwykle
aromatyczne skrzydełka polecam dziś
wielbicielom drobiu. Tym bardziej,
jeśli nie macie pomysłu na obiad ;)
Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi
w przyprawie, którą zakupiłam jakiś
czas temu na rynku miejskim.
Czubrica bułgarska - to mieszanka kopru,
tymianku, cząbru, bazylii, cebuli, soli,
czosnku i natki pietruszki. Idealna do potraw
mięsnych, zup, jajek, soczewicy i fasoli.
12 skrzydełek kurczaka, 2 łyżki czubricy 
bułgarskiej, 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku, 
łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soli morskiej.
Skrzydełka umyłam, oczyściłam i wysuszyłam papierowymi ręcznikami.
Oliwę, czubricę, miód, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek
połączyłam dokładnie. Natarłam mięso, przełożyłam do miski, przykryłam
folią spożywczą, wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, wstawiłam do piekarnika.
Piekłam do miękkości: początkowo w 220°C , po 15 minutach zmniejszyłam
temperaturę do 180° C.
Podałam z wiosennym bukietem zieleniny: kilka listków sałaty masłowej, natka kolendry 
i pietruszki, rukola, bazylia, oregano, ćwiartka czerwonej cebuli i mały pomidor -
wszystko to skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, posypałam solą i odrobiną białego pieprzu.
Bardzo smacznie polecam :)

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam :)
      Dobrego dnia, Karmel-itko :)

      Usuń
  2. Dużo słyszałam o czubrycy - oczywiście dobrego;) Skrzydełka wyglądają wspaniale! Pyszny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czubryca jest genialną przyprawą, posypuję nią nawet
      ser na kanapkach :)

      Usuń
  3. ta przyprawa musi być bardzo aromatyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Agnieszko, jest bardzo aromatyczna i doskonale wzbogaca
      smak potraw :)

      Usuń
  4. Muszę kupić te czubricę,
    bo bardzo lubię skrzydełka i drób.
    Dziękuję za podpowiedź. Na rynku? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na rynku w okolicy stoiska ze słynną kapustą kiszoną
      z Tolkmicka... ;)

      Usuń
    2. Znam tę kapustę , znam :-)))

      Usuń
    3. Najlepsza kapusta świata :))))
      No, ogórki także :)

      Usuń
    4. Ogórki też ?
      Nie wiedziałam...

      Usuń
    5. Tak, kiszone ogórki, rewelacja :)

      Usuń
  5. Muszą być pyszne, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, skrzydełka w takiej asyscie to wspaniały obiadek :)
    Pięknie Ci się zarumieniły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domi, takie rumiane lubię najbardziej - ach, ta skórka :)

      Usuń