środa, 29 września 2010

Wątróbka drobiowa z czerwoną cebulą

Wątróbka jest bogatym źródłem
łatwo przyswajalnego żelaza,
witaminy B12 i kwasu foliowego.
Ma decydujący wpływ
na produkcję czerwonych krwinek
i na odpowiednie funkcjonowanie
układu krwionośnego.
Zawiera też dużo
witaminy A, która jest
odpowiedzialna za dobry wzrok,
odporność organizmu,
zapewnia skórze jędrność,
sprawia, że rany goją się szybciej
i powoduje, że procesy starzenia spowalniają się.
Wątróbkę oczyściłam z błonek i żyłek.
Umyłam i przez niespełna godzinę moczyłam w mleku.
Jedną czerwoną cebulę i jedną białą pokroiłam w krążki,
usmażyłam na klarowanym maśle.
Kiedy cebula osiągnęła złoty kolor, doprawiłam ją pieprzem,
szczyptą soli morskiej, łyżeczką majeranku i łyżką płynnego miodu.
Dolałam trzy stołowe łyżki czerwonego wina i smażyłam
jeszcze chwilkę. Cebulę przełożyłam do miseczki a na tej samej patelni
zrumieniłam krążki jabłka, które wcześniej obtoczyłam w mące pszennej.
Wątróbkę osuszyłam, każdy kawałek obtaczałam w krupczatce
i smażyłam na rozgrzanym oleju. Po odwróceniu podrobów na drugą
stronę, doprawiałam solą i pieprzem.
Pod koniec smażenia połączyłam wątróbkę z cebulą.
Podałam z ziemniaczkami, złocistymi jabłkami
i surówką z kiszonej czerwonej kapusty.
Przepis na surówkę można znaleźć tutaj.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Witaj Aldi
    moja ulubiona watrobka
    dziekuje Pozdrawiam serdeczne
    Zycze duzo zdrowka

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Ewuś, bardzo się cieszę,
    że Ci się podoba :)
    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    życzę dużo zdrowia i radości :*

    OdpowiedzUsuń