środa, 3 listopada 2010

Błyskawiczne śniadanie

Czerstwe pieczywo można
wykorzystać na setki różnych
sposobów.
Można przyrządzić smaczne
grzanki z pomidorami,
wędliną, kiszonym ogórkiem,
cebulą i serem,
można pokroić w kostkę,
zasmażyć na oliwie z czosnkiem
i dodać do czystej zupy,
można zmielić i stosować
jako bułkę tartą,
można też wykorzystać
do mielonego mięsa, albo jak podpowie wyobraźnia,
zastosować w każdym innym celu.
Jeden z wielu moich pomysłów na pyszne danie z czerstwego
pieczywa to smażony chleb.
W zależności od humoru, apetytu i chęci sporządzam go w rozmaity sposób.
Niekiedy moczę w wodzie, rozbełtanym jajku i smażę,
innym razem moczę w mleku, maślance lub mleczku kokosowym,
potem zawsze smażę lub zapiekam z różnymi dodatkami:
serem, ziołami, pieczarkami, warzywami.
Tym razem twarde kromki chleba zanurzyłam w mleku z dodatkiem
soli, pieprzu, cząbru i kurkumy.
Usmażyłam na patelni, na której roztopiłam klarowane masło.
Gorące porcje podałam z twarożkiem wymieszanym ze szczypiorkiem,
rzodkiewką i gęstą śmietaną 18%.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz