czwartek, 9 grudnia 2010

Najprostsza zapiekanka ziemniaczana

Kilka podłużnych, sałatkowych
ziemniaków wyszorowałam
szczoteczką pod bieżącą wodą
i ugotowałam w łupinach
w osolonej wodzie.
Po wystudzeniu obrałam
i pokroiłam w grube plastry.
Dużą cebulę pokroiłam
w piórka, zasmażyłam na patelni.
Na tym samym tłuszczu
zrumieniłam pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę.
Cztery dojrzałe pomidory sparzyłam, obrałam ze skóry i również
pokroiłam w plastry.
Ziemniaki doprawiłam solą, białym pieprzem i curry.
Ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, które wysmarowałam masłem.
Cebulę połączyłam z majerankiem, położyłam na ziemniakach.
Następnie wyłożyłam warstwę sera gorgonzola i paprykę.
Na wierzchu znalazły się pomidory oprószone bazylią, oregano
i ziołowym pieprzem. Całość obficie posypałam startym żółtym serem.
Zapiekałam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz