piątek, 11 lutego 2011

Keks

Tego keksa wyszukałam
w moim starym zeszycie
z przepisami.
Dotychczas piekłam go
wyłącznie na Wielkanoc,
jednak apetyt wziął górę,
dzięki czemu dumnie
prezentuje się na stole okazałe,
wyrośnięte, wypełnione
bakaliami ciasto :)
Potrzebne składniki to:
35 dag mąki pszennej, 20 dag cukru,
25 dag masła, 5 jajek, 10 ml rumu, pół łyżeczki proszku do pieczenia,
45 dag bakalii: rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy, migdały,
figi, daktyle.

Migdały należy sparzyć gorącą wodą a następnie obrać ze skórki.
Orzechy posiekać, większe owoce pokroić w paski lub w kostkę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać kolejno:
mąkę, rum i roztopione masło.
Bakalie obtoczyć w mące, dodać do masy.
Formę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
Przeciąć ciasto dość głęboko wzdłuż formy i w szczelinę wlać
odrobinę stopionego masła.
Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C .
Po wystudzeniu polać lukrem i ozdobić bakaliami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz