niedziela, 13 lutego 2011

Sałatka kartoflana

Zachwyciła mnie. Zaskoczyła
wyrafinowanym smakiem,
eleganckim wyglądem,
różnorodnością zastosowań.
Można podać ją jako danie
samodzielne, nadaje się
na przystawkę, może też
służyć jako dodatek do ryby
czy pieczonych, smażonych,
bądź duszonych mięs.
5 ziemniaków ugotowałam
w łupinach. Kiedy ostygły obrałam
je, przekroiłam na pół i pokroiłam w plastry.
Świeży ogórek ze skórą przekroiłam wzdłuż a potem w plasterki.
Przygotowałam sos: dwie łyżki naturalnego jogurtu, łyżka śmietany 18%,
łyżeczka majonezu, ćwierć łyżeczki białego pieprzu, kilka kropel
soku z cytryny i dwie szczypty soli.
Składniki wymieszałam, połączyłam z ziemniakami i ogórkiem.
Ziarna czerwonego pieprzu roztarłam w moździerzu.
Posłużyły mi do ozdoby półmiska. Wierzch sałatki przybrałam
kiełkami lucerny.
Bardzo smacznie polecam :)

2 komentarze: