czwartek, 10 lutego 2011

Sałatka z gotowanych warzyw

W poprzednim wpisie
wspominałam o warzywach,
z których wywar wykorzystałam
do obgotowania kurczaka.
Często po przygotowaniu
rosołu odkładam jarzyny.
W szczególności seler i pietruszkę.
Najczęściej sporządzam z nich
sałatki. Kroję w kostkę, dodaję
jabłko, kiszone ogórki, groszek
konserwowy i gotowane jajka,
czasem też kukurydzę. Doprawiam
białym pieprzem, niewielką ilością
soli, ziołami prowansalskimi lub majerankiem.
Dodaję nieco musztardy i majonezu a niekiedy też łyżeczkę chrzanu.
Dekoruję zawsze inaczej. Tym razem wycięłam gwiazdki z białej rzodkwi
i kiszonego ogórka, ozdobiłam koktajlowymi pomidorkami
i czerwoną cykorią, posypałam pestkami granata.
Smacznie polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz