sobota, 16 kwietnia 2011

Banany zapiekane w szynce parmeńskiej

Pyszna, delikatna przystawka
dla wielbicieli ciekawych
kombinacji smakowych.
Dojrzałe banany obrałam
ze skóry, odcięłam końcówki
i pokroiłam na równe, około
5 cm części. Skropiłam kilkoma
kroplami soku z cytryny.
Każdy kawałek owinęłam
plasterkiem szynki parmeńskiej,
ułożyłam na blaszce posmarowanej
cienką warstwą oliwy.
Włożyłam do rozgrzanego piekarnika, zapiekałam 12-15 minut.
Wyjęłam, wbiłam wykałaczki, ułożyłam na sałacie.
Podałam gorące.
Przekąska cieszy oko i jest prawdziwym rajem dla podniebienia.
Dodatkowo można poszczególne bananowe ruloniki owijać
listkami sałaty z dekoracji. W takim połączeniu są jeszcze smaczniejsze.
Danie nie wymaga podania sztućców.
Bardzo smacznie polecam :)

1 komentarz:

  1. kiedyś robiłam banany w boczku i pamiętam że były bardzo smaczne. z szynką parmeńską tym bardziej mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń