piątek, 8 kwietnia 2011

Jabłka w cieście

Owocowy przysmak
dla wszystkich, którzy lubią
łakocie, słodkości i szybką
przekąskę w środku
pracowitego dnia.
Smakowite połączenie jabłek,
ciasta jajeczno-śmietanowego,
truskawek i miodu.
Trzy duże, kwaskowate, winne
jabłka umyłam, obrałam cienko
ze skóry i pokroiłam w plastry.
Za pomocą specjalnego noża
wycięłam gniazda nasienne. Można to zrobić zwykłym, ostrym nożykiem.
Posypałam cukrem waniliowym. Dwa jajka roztrzepałam w miseczce.
Dodałam łyżkę oleju, szczyptę soli, 150 ml gęstej słodkiej śmietanki
18% i przesianą mąkę pszenną - tyle, by po wymieszaniu powstało ciasto
nieco gęstsze od tego na naleśniki.
Jabłka zanurzałam w aksamitnym cieście i smażyłam
na rozgrzanej patelni z olejem.
Kilka truskawek połączyłam z trzema łyżkami cukru pudru, zmiksowałam.
Usmażone na rumiano jabłka odkładałam na papierowy ręczniczek,
by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Układałam porcjami na talerzach tworząc wieżyczkę.
Każdy placek polewałam sosem truskawkowym.
Całość ozdobiłam wianuszkiem z truskawek, polałam
płynnym miodem, przybrałam listkami mięty.
Smacznie polecam :)

2 komentarze:

  1. tak cudnie je podałaś, że już mam ochotę ukraśc choc jedno!

    OdpowiedzUsuń
  2. zgodze sie z koleżanką, racuchy na bank pyszne, ale dekoracja jeszcze smaczniejsza - no, dla oka co fakt :)

    OdpowiedzUsuń