poniedziałek, 13 czerwca 2011

Chleb pszenno - żytni z otrębami owsianymi

Otręby owsiane są
doskonałym źródłem błonnika
pokarmowego, minerałów
i witamin. Polecam dziś prosty
w przygotowaniu, zdrowy
chlebek zawierający ten
naturalny, roślinny produkt.
250 g mąki pszennej,
260 g mąki żytniej,
5 łyżek owsianych otrębów,
1,5 łyżeczki suchych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, około 270 ml ciepłej wody.Drożdże rozpuściłam w wodzie, dodałam cukier i oliwę,
odstawiłam na 10 minut. Mąkę przesiałam, wymieszałam z otrębami
i solą, wlałam zaczyn. Mieszałam drewnianą łyżką a kiedy składniki
połączyły się zaczęłam wyrabiać ciasto.
Kiedy jest zbyt rzadkie, należy dodać nieco mąki.
Uformowałam kulę, włożyłam do miski, przykryłam ściereczką,
odstawiłam do wyrośnięcia.
Okrągłą foremkę wysmarowałam tłuszczem, wysypałam mąką kukurydzianą.
Przełożyłam ciasto i raz jeszcze odstawiłam, by odpoczęło.
Piekłam około 40 minut w temperaturze 185°C.
Bardzo smacznie polecam :)

5 komentarzy:

  1. O, tak. To jest bardzo zdrowy chlebek!!! Aż ślinka pociekła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje ten chlebek!
    przy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Salanee :)

    Paula, dziękuję :)
    Może skuszę się na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek z otrębami musi smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak właśnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń