Upalne dni powodują brak
apetytu. Wzmagają natomiast
pragnienie i ewentualną chęć
spożycia orzeźwiającego
posiłku. Przygotowałam chłodnik
z ogórków gruntowych z dodatkiem
rzodkiewki, czosnku, szczypiorku
i jajkami ugotowanymi na twardo.
Potrawa jest prosta i szybka
w wykonaniu.
6 gruntowych ogórków dokładnie
umyłam i obrałam. Pokroiłam
w kostkę. Kilka rzodkiewek
pokroiłam w słupki, dodałam do ogórków. Doprawiłam dwoma
ząbkami czosnku, dwiema garściami drobno pokrojonego szczypiorku
i sporą ilością świeżo utłuczonego pieprzu.
Zalałam dwiema szklankami naturalnego jogurtu i odrobiną śmietany 12%.
Wymieszałam, wstawiłam do lodówki, by odpowiednio ochłodzić potrawę.
Ugotowałam na twardo jajka, obrałam, pokroiłam na ćwiartki.
Chłodnik przelałam do kokilek, udekorowałam ogórkiem,
rzodkiewką i szczypiorkiem. Do każdej porcji włożyłam cząstki jajek.
Bardzo smacznie polecam :)
A nie boisz się ogórków ;)?
OdpowiedzUsuńNie, nie boję się :))
OdpowiedzUsuń