czwartek, 16 czerwca 2011

Wytworna rolada ze schabu

Prawdziwa eksplozja smaku.
Taka mięsna rolada jest daniem
niezwykle wszechstronnym.
Jest wyśmienita w każdej
postaci, w jakiej tylko można
ją serwować - szczególnie
polecam gorącą oraz
w klarownej galarecie.
To idealna propozycja na wszelkie
przyjęcia, bankiety i uroczystości.
Kawałek schabu 80 dag
umyłam i dokładnie osuszyłam.
Ostrym nożem nacięłam go wzdłuż
tworząc płat. Posypałam solą
i pieprzem. Przykryłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki
na kilkadziesiąt minut. W międzyczasie przygotowałam farsz.
Pierś indyczą i łopatkę zmieliłam. Użyłam około 30-35 dag mięsa.
Dodałam jedno jajko, dwa żółtka, dużą garść posiekanych orzechów
włoskich, pół pokrojonego w drobną kosteczkę jabłka,
3 łyżki Malagi, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam.
Płat schabu posypałam posiekaną natką pietruszki, wyłożyłam
przygotowane wcześniej mielone. Poukładałam suszone śliwki i morele.
Ciasno zwinęłam, obwiązałam nicią kuchenną.
Roladę obsmażyłam ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Włożyłam do żaroodpornego naczynia, podlałam lampką Malagi.
Piekłam blisko dwie godziny.
Bardzo smacznie polecam i dobrej nocy wszystkim życzę :)

2 komentarze:

  1. Hihi, a ja u siebie właśnie odwrotnie - proste danie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam roladki.. ze wzgledu iz mozna do nich wsadzac prawie wszystko!

    OdpowiedzUsuń