wtorek, 12 lipca 2011

Naleśniki z młodą kapustą zasmażaną

Naleśniki są niezwykle
uniwersalne. Można serwować je
na tysiące sposobów, a i tak
pomysły na ich wykorzystanie
nie wyczerpią się.
Polecam dziś naleśniki
w dwóch odsłonach, wypełnione
delikatną, zasmażaną, młodą
kapustą. Pierwsza łagodniejsza,
druga pikantna i pieczona.
Naleśniki przygotowałam według
następującego przepisu:
200 g przesianej mąki pszennej,
2 jajka, 350 ml mleka,
20 g stopionego masła, 1 łyżka oliwy,
szczypta cukru i dwie szczypty soli.

Jaja rozbiłam, dodałam sól i cukier oraz część mąki. Cały czas ubijając
wlałam mleko, oliwę i roztopione, przestudzone masło.
Dodałam resztę mąki, porządnie wymieszałam, odstawiłam na pół godziny,
by ciasto odpoczęło.
Usmażyłam naleśniki na patelni nie używając tłuszczu.

Pół młodej kapusty
poszatkowałam. Na głębokiej
patelni podsmażyłam jedną
posiekaną cebulę. Dodałam
kapustę. Mieszając od czasu
do czasu smażyłam kilka minut.
Doprawiłam solą, pieprzem,
2 łyżkami posiekanego rabarbaru
i szczyptą kminku.
Wlałam 150 ml białego,
półsłodkiego wina, przykryłam
i zostawiłam na średnim ogniu
na 4-5 minut. Wymieszałam, po czym podzieliłam kapustę na dwie części.
Do jednej dodałam garstkę suszonej żurawiny i szczyptę suszonej
papryczki peperoni. Farszem posmarowałam kilka naleśników,
zwinęłam, włożyłam do żaroodpornego naczynia, zapiekłam.
Do pozostałej części kapusty wsypałam pestki z połowy granatu.
Posmarowałam naleśniki, zwinęłam w rulon.
Gorące naleśniki pikantne i letnie łagodniejsze podałam z sosami:
czosnkowym i chrzanowo-pomidorowym.
Sos czosnkowy: pół szklanki gęstego jogurtu, dwie łyżeczki musztardy,
łyżka śmietany 18%, pół łyżeczki skórki startej z cytryny, dwie łyżeczki
posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, cztery ząbki czosnku.
Wszystkie składniki wymieszałam, dodałam zmiażdżony czosnek.
Przed podaniem trzymałam w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
przez dwie, trzy godziny.
Sos chrzanowo - pomidorowy: pół szklanki gęstej śmietany 18%,
trzy łyżki chrzanu, dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
pół łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki białego pieprzu,
łyżeczka miodu, dwie łyżeczki drobno posiekanego koperku.
Wszystkie składniki wymieszałam, wstawiłam do lodówki, by się schłodził.
Bardzo smacznie i radośnie polecam :)

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na naleśniki. Sosy bardzo interesujące http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń