wtorek, 8 listopada 2011

Piegowate muffinki Psotki

Bardzo lubię muffinki zarówno
słodkie, jak i wytrawne.
Od pewnego czasu zbierałam się
do ich upieczenia i dziś wreszcie
zdecydowałam się to zrobić.
Zrobiłam małe muffinki,
dosłownie na dwa kęsy.
Idealne do popołudniowej
herbaty czy kawki.
Potrzebne składniki:
230 g przesianej mąki pszennej,
130 g miałkiego cukru, 7 g suchych
drożdży, 100 ml letniego mleka,
70 ml oliwy, 2 jajka, 100 g ricotty,
4 łyżki syropu z agawy,
2 łyżki maku, 2 łyżki płatków migdałów, cukier puder do posypania.
Mąkę, cukier, mak, migdały i drożdże wymieszałam w misce.
W drugim naczyniu roztrzepałam jajka z mlekiem i oliwą.
Połączyłam składniki suche z mokrymi. Mieszając drewnianą łyżką
dodałam syrop z agawy (można go zastąpić miodem) i ricottę.
Formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami.
Nakładałam masę do 3/4 wysokości.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Bardzo smacznie polecam :)

4 komentarze:

  1. Aldi, jak ja kocham muffinki!! Jak słodko u Ciebie wyglądają :)
    Z ricottą jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domi, spróbuj, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetna propozycja- jak ja dawno nie robiłam muffinek;) Chyba czas to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne, muszą być takie chrupiącE:)

    OdpowiedzUsuń