czwartek, 19 stycznia 2012

Gulki zes tlaferloków

Kuleczki z płatków owsianych
to pyszny łakoć kociewskiej
kuchni. Proste, słodkie, kruche
i aromatyczne. Doskonałe.
Szklanka płatków owsianych,
pół szklanki kokosowych
wiórków,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju, łyżka
miodu,
2 jajka, 3/4 szklanki cukru,
3 łyżki gęstej śmietany,

10 łyżek mąki pszennej.

Masło roztopiłam w garnku.
Dodałam olej, płatki, miód
i cukier. Prażyłam na maleńkim ogniu cały czas mieszając.
Odstawiłam do wystygnięcia. Do zimnych płatków dodałam jajka,
wiórki kokosowe, śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką.
Z masy formowałam kulki. Poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 175°C.
Piekłam około 10 minut - do zrumienienia. Wystudziłam na kratce.
Smacznego :)













Z kociewskich słodkich przysmaków polecam także:
Kartofelki , Rogaliki z konfiturą z płatków róży
oraz Bómbómki z dekla kruche :)

4 komentarze:

  1. sądząc po zawartości to muszą być mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale extra pychota!!! moje maluchy oszaleją z rozkoszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ..tzn.młodsza córka zrobiła..wyszły smaczne choć ie takie piękne jak Twoje ..

    OdpowiedzUsuń