środa, 7 marca 2012

Chleb wiejski z orzechami

Wspaniały, niepowtarzalny,
domowy smak. Chleb z dwóch
rodzajów mąki, naszpikowany
prażonymi włoskimi orzechami
to zdecydowanie nasz faworyt.
Ma czekoladową barwę, jest
zwarty i bardzo dobrze się kroi.
Olejki uwolnione z orzechów
podczas prażenia nadają mu
cudnego aromatu a chrupiąca
skórka zachęca radośnie.
Początkowo wybierałam dla
niego program zwykły, po jakimś
czasie zaczęłam ustawiać program razowy/dla chleba z pełnego przemiału.
Ten drugi jest moim zdaniem zdecydowanie lepszy.
405 ml wody, 2 łyżeczki soli, łyżka cukru, 560 g mąki pszennej,
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 łyżeczki drożdży,
150 g orzechów włoskich uprażonych na patelni.
Do formy wlałam wodę, wsypałam sól i cukier. Wsypałam obie mąki,
które wcześniej przesiałam. Na końcu dodałam drożdże.
Kiedy automat włączył sygnał informujący o dodaniu pozostałych
składników wsypałam uprażone orzechy.
Waga: około kilograma chleba.
Program: zwykły lub chleb z pełnego przemiału/razowy.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam chleb z orzechami :) też robię i też jest to jeden z naszych ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam podobny, ale bez wcześniejszego prażenia orzechów. przy następnej razy uprażę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Kaś, chleb będzie jeszcze smaczniejszy :)

      Usuń
  3. Piękny blog,
    a ja mam automat , który stoi nieużywany :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Automat pewnie smutny...warto go wykorzystać,
      domowe chlebki są pyszne :)

      Usuń