czwartek, 24 maja 2012

Jaja faszerowane z serem i pieczarkami

Prosta, smaczna przekąska na niemal
każdą okazję. Faszerowane jajka często
goszczą na bankietach, weselach oraz
sylwestrowych balach.
6 jajek, 60 g sera morskiego, 2 łyżki gęstej
śmietany, nieduża cebula, 60 g pieczarek,
sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 
bułka tarta od obtoczenia. 
Jajka wyszorowałam, ugotowałam na twardo 
i zalałam zimną wodą. Cebulę pokroiłam
w drobną kostkę a pieczarki starłam na
największych oczkach tarki. Podsmażyłam na odrobinie oleju, doprawiłam solą i pieprzem.
Jajka w skorupkach przekroiłam ostrym nożem wzdłuż na dwie równe części.
Ostrożnie wyjęłam żółtko i białko żeby nie uszkodzić skorupki, drobno posiekałam.
Do jajek dodałam zasmażone wcześniej pieczarki z cebulą, ser starty na średnich
oczkach tarki, śmietanę i natkę pietruszki. Masą wypełniłam skorupki.
Do miseczki wsypałam bułkę tartą, zanurzałam w niej połówki jajek farszem do dołu,
by bułka szczelnie przylgnęła. Smażyłam na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor.
Bardzo smacznie polecam :)

2 komentarze:

  1. Jajeczek w skorupkach jeszcze nie jadłam.
    Ale lubię jajka w różnej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować, tym bardziej, że można
    połączyć je z przeróżnymi dodatkami -
    co tylko wyobraźnia podpowie :)

    OdpowiedzUsuń