piątek, 25 maja 2012

Śledzik w galarecie z jajkiem i ananasem

Apetyt na śledzie cały czas jest we mnie
ogromny. Za każdym razem staram się
wymyślać i serwować je w coraz to innych
formach. W warzywnej galarecie smakują
wybornie, są delikatne i rozpływają się
w ustach. Dodatek jajek i ananasa wzbogaca
smak, czyni potrawę świąteczną i smaczną.
4 filety matiasy, 2 jajka ugotowane na twardo, 
4 plastry ananasa z zalewy, 500 ml wywaru 
z warzyw, jedna gotowana marchewka, 
3 łyżeczki żelatyny, natka pietruszki. 
Śledzie moczyłam w mleku przez 30 minut.
następnie osuszyłam i pokroiłam w ukośne,
nieduże kawałki. Jajka obrałam, za pomocą gilotynki pokroiłam w równe plasterki.
Z marchewki wykroiłam gwiazdki, plastry ananasa osuszyłam, każdy przekroiłam na pół.
Warzywny wywar podgrzałam, wsypałam żelatynę, dokładnie wymieszałam, odstawiłam
do wystygnięcia. 
Dno dużego ozdobnego półmiska wypełniłam cienką warstwą zimnej galarety.
Ułożyłam połówki ananasa, jajka i matiasy. Udekorowałam gwiazdkami z marchewki 
i natką pietruszki. Powoli zalewałam tężejącą galaretą. Wstawiłam do lodówki.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. Aldi ??
    Apetyt na śledzie ??
    Co chcesz zasugerować ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, ha, absolutnie nic :)
    Miłość do śledzi mam po prostu w genach :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie bomba. Od zdiś jesteś dla mnie ,,śledziową królową''.Pozdrawiam cieplutko.Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Basiu, pozdrawiam Cię również :)

      Usuń