czwartek, 10 maja 2012

Wiosenna botwinka z jajem

Nie mogłam doczekać się botwinki.
Gdy młode, jędrne, pachnące listki
pojawiły się na bazarku, kupiłam od razu.
Bardzo lubimy tę prawdziwą, wiosenną,
pyszną zupę o pięknej barwie.
550 ml mięsnego wywaru, 3-4 ziemniaki, 
pęczek botwinki, 2 ząbki czosnku, 
dwie garści koperku, 110 g mięsa 
gotowanego w rosole (u mnie szynka),
100 ml śmietany 18%, łyżka octu winnego, 
 pieprz, cukier i sól do smaku, 4-6 jajek.
Botwinę dokładnie opłukałam, położyłam
na ściereczce, by pozbyć się nadmiaru
wody po czym pokroiłam w cienkie paski.
Wywar wlałam do garnka, zagotowałam. Wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Po kilku minutach dodałam botwinkę. Kiedy ziemniaki zrobiły się miękkie doprawiłam octem
winnym, białym pieprzem, łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wsypałam posiekany koperek i zabieliłam śmietaną. Na końcu włożyłam do zupy kawałki mięsa. Przykryłam, odstawiłam na 10 minut.
Rozlałam do talerzy. Na każdej porcji ułożyłam jajko ugotowane na twardo, przybrałam koperkiem.
Bardzo smacznie polecam :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam botwinkę,często robię w sezonie jednak używam wywaru warzywnego.Smakowicie i pysznie wygląda...
    http://kuchnia17.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam botwinkę... :-)
    Może być w każdej wersji, zjem na pewno :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Botwinka jest dobra prawie na wszystko :)

      Usuń
  3. Ach, jak ja Ci zazdroszczę, też chciałam zrobić, ale nie dostałam w sklepie botwinki :(

    A Twoja zupka wygląda wspaniale!!

    OdpowiedzUsuń