Zupa wyjątkowo pyszna choć
całkowicie jałowa. Zawiera trzy
podstawowe składniki: kapustę
kiszoną, ziemniaki i pomidory.
Te ostatnie nadają jej śliczny,
czerwony kolor. To doskonała
propozycja obiadu na Wielki Piątek.
1200 ml warzywnego wywaru,
jedna marchewka, mała pietruszka,
300 g kiszonej kapusty, 5 ziemniaków,
puszka krojonych pomidorów, kminek,
lubczyk, tymianek, sól, pieprz, olej lniany.
Do wrzącego wywaru włożyłam obrane,
umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte ma największych oczkach tarki marchewkę
i pietruszkę. Gdy jarzyny zrobiły się miękkie dodałam kiszoną kapustę, kminek i solidny chlust
oleju lnianego. Po 20 minutach włożyłam pomidory z puszki (niestety, nie mam już swoich choć
takie byłyby najlepsze). Gotowałam jeszcze kilkanaście minut. Na końcu doprawiłam tymiankiem,
pieprzem, lubczykiem i odrobiną soli. Przybrałam natką pietruszki, skropiłam olejem lnianym.
Bardzo smacznie polecam :)
Pięknie wygląda i apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń