piątek, 29 marca 2013

Kapuśniak postny z pomidorami

Zupa wyjątkowo pyszna choć
całkowicie jałowa. Zawiera trzy
podstawowe składniki: kapustę
kiszoną, ziemniaki i pomidory.
Te ostatnie nadają jej śliczny,
czerwony kolor. To doskonała
propozycja obiadu na Wielki Piątek.
1200 ml warzywnego wywaru, 
jedna marchewka, mała pietruszka, 
300 g kiszonej kapusty, 5 ziemniaków, 
puszka krojonych pomidorów, kminek, 
lubczyk, tymianek, sól, pieprz, olej lniany. 
Do wrzącego wywaru włożyłam obrane,
umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte ma największych oczkach tarki marchewkę
i pietruszkę. Gdy jarzyny zrobiły się miękkie dodałam kiszoną kapustę, kminek i solidny chlust
oleju lnianego. Po 20 minutach włożyłam pomidory z puszki (niestety, nie mam już swoich choć
takie byłyby najlepsze). Gotowałam jeszcze kilkanaście minut. Na końcu doprawiłam tymiankiem,
pieprzem, lubczykiem i odrobiną soli. Przybrałam natką pietruszki, skropiłam olejem lnianym.
Bardzo smacznie polecam :)

2 komentarze: