niedziela, 17 marca 2013

Schabowe roladki z tatarem i wątróbką

Wyborny obiad na niedzielę,
ogromna gama smaków schowana
w niedużych roladkach, rozkosz
dla podniebienia. W połączeniu
z białą kapustą zasmażaną i kaszą
jęczmienną, zraziki tworzą niezwykle
smaczną kompozycję. Sos jak zwykle
podałam oddzielnie, gdyż nie lubię
nieładu na talerzu. Każdy polewa sobie
sam - jak chce i ile chce.
Farsz: 230 g polędwicy wołowej, 2 żółtka, 
łyżeczka musztardy sarepskiej, jeden 
filet anchovies, łyżka oliwy, biały pieprz, 
230 g drobiowej wątróbki, 3-4 ogórki konserwowe, jedna czerwona cebula.
Ponadto: 700 g schabu bez kości, 2 szklanki wywaru mięsnego lub wody, 
sól, pieprz ziołowy, łyżeczka mąki, łyżeczka masła, chlust oleju.
Polędwicę umyłam, osuszyłam, oczyściłam z błon i zmieliłam wraz z filetem anchovies.
Dodałam żółtka, musztardę, oliwę i świeżo utłuczony pieprz. Dokładnie wymieszałam,
przykryłam i schowałam do lodówki na 30 minut, by smaki się przegryzły.
Schab umyłam, osuszyłam, pokroiłam na równe kawałki. Rozbiłam cienko, oprószyłam
solą i ziołowym pieprzem. Odłożyłam na kilka chwil.
Wątróbkę umyłam, oczyściłam i pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę pokroiłam w piórka
a ogórki w paski. Porcje schabu posmarowałam tatarem, obłożyłam wątróbką, ogórkiem
i cebulą. Zwinęłam jak zrazy, spięłam wykałaczkami.
W głębokiej patelni rozgrzałam olej, krótko obsmażyłam mięso z każdej strony.
Wlałam mięsny wywar, przykryłam. Dusiłam na maleńkim ogniu około 20-30 minut.
Zraziki wyjęłam, sos przecedziłam po czym zagęściłam go zasmażką z mąki i masła.
Z roladek usunęłam wykałaczki, włożyłam z powrotem do sosu. Podałam z kaszą
jęczmienną i zasmażaną kapustą. Sos przelałam do sosjerki.
Bardzo smacznie polecam :)

4 komentarze:

  1. faktycznie festiwal smaków, uczta Baltazara i rozpusta niedzielna. Chyba bym nie dała rady tego ogarnąć !


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to bardzo proste :)))
      Pozdrawiam słonecznie :)

      Usuń