poniedziałek, 31 maja 2010

Golce - domowy smak

Golce kojarzą mi się
z rodzinnym domem.
Przepis ten, przejęłam
od mojej Mamy.
Danie jest ekonomiczne,
pożywne, doskonałe
w smaku, łatwe i szybkie
do wykonania.
Jest to prosty posiłek,
jednak odpowiednio podany,
może uchodzić za eleganckie danie.
Składniki są tylko cztery: ziemniaki,
wędzony boczek, cebula
i kiszona kapusta.
Ilość produktów jest kwestią indywidualną.
Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Następnie, odcisnąć je
bardzo dokładnie, przez gazę. Do tego celu idealnie nadaje się też tetra.
Odciśnięty miąższ ziemniaczany można doprawić solą i pieprzem.
Płyn z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut. Po jakimś czasie,
na dnie naczynia pojawi się skrobia. Wtedy należy delikatnie zlać wodę,
a mączkę dodać do ziemniaków.
Boczek pokroić na cienkie paseczki, albo w kostkę - wedle własnego gustu.
Usmażyć na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę.
W garnku zagotować niewielką ilość wody z solą.
Za pomocą łyżki formować podłużne kluski i wrzucać je na wrzątek,
co jakiś czas, mieszając zawartość naczynia drewnianą łopatką.
Wody powinno być tak mało, by powstał bardzo gęsty sos, nie zupa.
Gdy wszystkie kluski znajdą się w garnku, należy dodać boczek z cebulą.
Można doprawić majerankiem.
Nakładać na talerze, albo miseczki. Oddzielnie podać kiszoną kapustę,
którą każdy sam się częstuje.

Uwielbiam golce. Na samą myśl o nich, robię się głodna :D

2 komentarze:

  1. ał.super
    slinka leci
    ja jeszcze tego nie robilam
    Pozdrawiam Cie serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. :) warto zrobić :)
    Pozdrawiam Cię również, Ewuś.

    OdpowiedzUsuń