czwartek, 20 maja 2010

Leniwe kluski ?

Do sporządzenia kluseczek, wykorzystałam
chudy twaróg i mąkę pełnoziarnistą.
Ostatnio, tej właśnie wyłącznie używam.
Mąka ta powstaje
z całego ziarna,
w tym z łuski, która zawiera najwięcej
składników odżywczych.
Ma wysoką zawartość błonnika,
fosforu i magnezu,
jest też źródłem żelaza
i białka.
Ma ciemniejszą barwę niż tradycyjna mąka
i odmienny smak.
Bardzo ją polubiłam i chyba na stałe wykreślę zwykłą mąkę z mojej kuchni,
na korzyść pełnoziarnistej.
Kluski - pierogi leniwe, przedstawiam w dwóch osłonach.
Pierwsza na słodko :)
Do twarogu dodałam jajko, cukier waniliowy, rodzynki i mąkę.
Połączyłam wszystkie składniki. Ciasto formowałam tak, jak na kopytka.
Każdą kluskę lekko przycisnęłam widelcem. Dzięki temu, powstały ozdobne wzorki.
Gotowałam je we wrzącej wodzie.
Przed podaniem posypałam cukrem i cynamonem,
dodałam też nieco naturalnego jogurtu zamiast śmietany.

Kolejna na słono :)
Do drugiej kostki chudego twarogu
dodałam jajko, dużo białego pieprzu,
sól i mąkę.
Połączyłam składniki.
Za pomocą łyżeczki
nabierałam porcje ciasta,
na środek kładłam
czarną oliwkę
i zlepiałam tworząc kulkę.
Kluski ugotowałam
we wrzącej wodzie,
polałam bułką tartą
z masłem.

Jest to bardzo proste danie,
szybko się je przyrządza.
Możliwości łączenia składników, jest
tu nieskończona ilość.
Polecam.

2 komentarze:

  1. A ja pamiętam moje pierwsze kluski po prostu z mąki, wody i ziemniaków :) Niby nic, ale polane masłem były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wątpię :)
    Masło jest doskonałe :)
    Moje pierwsze kluski w życiu rozpłynęły się i nie została z nich nawet zupa.
    Drugie, były tak twarde, że mogłabym przebić nimi potężny mur.
    Dopiero z czasem, nauczyłam się odpowiednio łączyć
    składniki.
    Teraz wszystko robię "na oko" i zwykle efekt jest idealny.

    OdpowiedzUsuń