czwartek, 2 września 2010

Murzynek

Idealne ciasto do
popołudniowej herbatki.
Bardzo proste
a przy tym ekonomiczne
i szybkie w wykonaniu.
2 szklanki cukru, kostka Kasi,
3 łyżki kakao, 4 jajka,

7 łyżek mleka, cukier waniliowy,

łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki.

Cukier, tłuszcz, kakao i mleko
zagotować, mieszając.
Kiedy masa przestygnie dodać
żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę.
Ubić białka i wszystko delikatnie wymieszać.
Okrągłą blaszkę natłuścić, wysypać bułką tartą.
Wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-40 minut.
Przygotować lukier. Do tego celu użyłam cukru pudru kakaowego.
Rozpuściłam go w odrobinie mleka, polałam wystudzone ciasto.
Ozdobiłam połówkami winogron i wiórkami kokosowymi.

2 komentarze:

  1. Klasyczny murzynek wiele lat gościł i gości także w naszej kuchni :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja najbardziej pamiętam ten smak
    z dzieciństwa :)
    I nadal bardzo lubię to ciasto.
    Pozdrawiam miło :)

    OdpowiedzUsuń