poniedziałek, 20 września 2010

Pomidory - źródło witamin

Pochodzą z Ameryki Południowej.
Dzikie formy tej rośliny do dziś
można spotkać w Peru,
na Wyspach Kanaryjskich
i na Filipinach.
Niedługo po odkryciu Ameryki
sprowadzono je do Europy.
Przez długi czas były hodowane
jako roślina ozdobna.
Do Polski pomidory sprowadziła
królowa Bona.
Są bogatym źródłem witamin
i substancji odżywczych. Zawierają dużo karotenu,
witaminy C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę.
Posiadają mnóstwo składników mineralnych takich jak potas, sód, fosfor,
magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.
Ogromną zaletą pomidorów jest obecność likopenu. To cenny antyutleniacz,
który nadaje im czerwony kolor. Dostarczają niewielu kalorii
i są zasadotwórcze. Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy,
reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca.

Szybka przekąska, zastrzyk energii i dobrego humoru - czyli
pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki.
U mnie z dodatkiem piórek białej cebuli, przybrane bazylią.
Doprawione solą, cytrynowym pieprzem i oliwą.
Dobrego dnia życzę wszystkim :)

2 komentarze:

  1. Jak byłam dzieckiem moją ulubioną potrawą była zupa pomidorowa :) A teraz czasem zrobię sobie pomidory z serem mozzarella i bazylią - a czasem z fetą. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidory z mozarellą i bazylią są przepyszne,
    fetą też nie pogardzę. Uwielbiam te smaki.
    Pozdrawiam radośnie.

    OdpowiedzUsuń