sobota, 1 stycznia 2011

Zupa winno - pomidorowa

Pierwszy dzień Nowego Roku :)
Korzystając z okazji, proponuję
aromatyczną, solidnie rozgrzewającą
zupę o głębokim, zdecydowanym
smaku.
Cztery udka kurczaka zalałam
dwoma litrami białego,
półwytrawnego wina.
Dodałam marchewkę pokrojoną
w grube plastry, pietruszkę,
cebulę, trzy ziarna ziela angielskiego,
trzy jagody jałowca, liść laurowy,
kilka nasion kolendry, dwa goździki
i kilka plasterków świeżego imbiru.
Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na dobę.
Doprowadziłam do wrzenia, osoliłam, po czym gotowałam
na maleńkim płomieniu ognia, aż mięso zrobiło się miękkie.
Udka wyjęłam, wywar przecedziłam. Dolałam jeszcze trochę wina,
gdyż spora jego część wyparowała. Do gorącego płynu dodałam
szklankę przecieru pomidorowego z niewielkimi kawałkami
pomidorów, łyżkę octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy,
odrobinę cukru i szczyptę zmielonego, zielonego pieprzu.
Do pucharków włożyłam po dwie łyżki drobnego makaronu,
który wcześniej ugotowałam al dente.
Zalałam gorącą zupą, posypałam natką pietruszki.
Smacznie polecam :)

Do "zobaczenia" za kilka tygodni :)

1 komentarz: