środa, 30 marca 2011

Racuszki drożdżowe z jabłkiem i bananem

Puszyste, lekkie, delikatne.
Pachnące cynamonem,
wanilią i truskawkami.
Każdy łasuch z apetytem
schrupie taką przekąskę,
obiad bądź deser.
Grudkę drożdży 5-6 g
wymieszałam z łyżką cukru.
W misce ubiłam pianę
z dwóch białek, dodałam
opakowanie cukru waniliowego,
żółtka, dwie łyżki oleju,
łyżeczkę cynamonu, dwie szklanki mleka i około 40 dag przesianej
mąki pszennej. Zmiksowałam wszystkie składniki,
wlałam wyrośnięte drożdże, wymieszałam.
Ciasto odstawiłam na chwilę, by odpoczęło.
W międzyczasie umyłam i obrałam ze skóry trzy jabłka
oraz dwa duże banany. Owoce pokroiłam w cienkie półplasterki.
Połączyłam z ciastem. Na średnim ogniu rozgrzałam patelnię.
Za pomocą pędzelka smarowałam ją olejem, smażyłam racuszki.
Kilka truskawek zmiksowałam z dwiema łyżkami cukru pudru.
Powstałym sosem dekoracyjnie posmarowałam talerze.
Ułożyłam placuszki, posypałam płatkami migdałów.
Polałam płynnym miodem, przybrałam truskawkami i listkami mięty.
Słodko i smacznie polecam :)

3 komentarze:

  1. wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię racuszków ale te wygladaja tak apetycznie że zjadłabym z pszyjemnością :)
    Pozdrawiam buziaczki.

    OdpowiedzUsuń