wtorek, 17 kwietnia 2012

Rumiana zakąska

Panierowane pieczarki smażone
w głębokim tłuszczu to jedna
z naszych ulubionych przekąsek.
Grzyby przygotowane w taki sposób
pozostają bardzo soczyste, są pyszne,
delikatne w środku i chrupiące
na zewnątrz. To fantastyczna forma
zakąski do piwa. Nam smakują
szczególnie w towarzystwie surówek
z marchewki, rzepy, selera czy kapusty
pekińskiej.
Świeże pieczarki oraz do panierowania:
mąka, jajko, bułka tarta + olej do smażenia.
Pieczarki dokładnie oczyściłam, oddzieliłam kapelusze od nóżek.
Obtoczyłam w mące, rozmąconym jajku i w bułce tartej, smażyłam na rumiano
w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu z oleju posypałam solą i pieprzem.
Osuszyłam na papierowych ręcznikach, podałam gorące.
Bardzo smacznie polecam :)

7 komentarzy: