czwartek, 12 lipca 2012

Włoska przekąska - śnieżne kulki z makiem

Przeglądałam ostatnio kolejny raz
moje "włoskie skarby". Czasopisma,
książki, wyrwane z gazet kartki.
Znalazłam fascynującą przekąskę
z ricotty i radicchio. Niestety, cykorii
radicchio nie znalazłam w moim mieście,
ale zastąpiłam ją powszechnie dostępną
cykorią jasną/białą.
300 g twarogu ricotta, 3 garści szczypiorku, 
biały pieprz, sól, łyżka śmietany 18%, 
łyżka maku, kilka listków bazylii, 
solidny chlust oliwy, sałata ozdobna.
Cykorię, sałatę i bazylię opłukałam
i osuszyłam. Twaróg połączyłam ze szczypiorkiem, doprawiłam solą i pieprzem.
Uformowałam kulki wielkości orzecha laskowego. Twarożkowe kule ułożyłam
na listkach cykorii, posypałam makiem.
Przybrałam karbowaną sałatą i listkami bazylii. Skropiłam oliwą cytrynową.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. Jakie elegancka potrawa, aż szkoda zjeść ,żeby nie naruszyć obrazu...
    Piękna ...
    Taka fajna przekąska na jeden ząbek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę śmiało potwierdzić, że pomysł ten sprawdza się wyśmienicie jako przekąska na imprezach. U mnie jest taka różnica, że do twarogu dodaję czosnku zazwyczaj, ale ze szczypiorkiem jest tez super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, ja też wolę z czosnkiem, ale nie wszyscy,
      którzy gościli u nas go lubią,
      dlatego zrobiłam bez.
      I tak było dobre :)))

      Usuń
  3. co za zbieg okoliczności, w tym tygodniu też sobie podobne zrobiłam :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń