Przeglądałam ostatnio kolejny raz
moje "włoskie skarby". Czasopisma,
książki, wyrwane z gazet kartki.
Znalazłam fascynującą przekąskę
z ricotty i radicchio. Niestety, cykorii
radicchio nie znalazłam w moim mieście,
ale zastąpiłam ją powszechnie dostępną
cykorią jasną/białą.
300 g twarogu ricotta, 3 garści szczypiorku,
biały pieprz, sól, łyżka śmietany 18%,
łyżka maku, kilka listków bazylii,
solidny chlust oliwy, sałata ozdobna.
Cykorię, sałatę i bazylię opłukałam
i osuszyłam. Twaróg połączyłam ze szczypiorkiem, doprawiłam solą i pieprzem.
Uformowałam kulki wielkości orzecha laskowego. Twarożkowe kule ułożyłam
na listkach cykorii, posypałam makiem.
Przybrałam karbowaną sałatą i listkami bazylii. Skropiłam oliwą cytrynową.
Bardzo smacznie polecam :)
Jakie elegancka potrawa, aż szkoda zjeść ,żeby nie naruszyć obrazu...
OdpowiedzUsuńPiękna ...
Taka fajna przekąska na jeden ząbek...
Dokładnie na jeden ząbek :)
UsuńMogę śmiało potwierdzić, że pomysł ten sprawdza się wyśmienicie jako przekąska na imprezach. U mnie jest taka różnica, że do twarogu dodaję czosnku zazwyczaj, ale ze szczypiorkiem jest tez super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga, ja też wolę z czosnkiem, ale nie wszyscy,
Usuńktórzy gościli u nas go lubią,
dlatego zrobiłam bez.
I tak było dobre :)))
co za zbieg okoliczności, w tym tygodniu też sobie podobne zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
No proszę :))))
UsuńPozdrawiam cieplutko :)