środa, 23 stycznia 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety są klasycznym dodatkiem
do barszczu, rosołu i innych tak
zwanych czystych zup. Barszczyk
z krokietem serwowano niegdyś
w mlecznych i zakładowych stołówkach,
stąd kolejna potrawa do naszej wesołej
zakładki "PRL-owe obiady barowe".
Naleśniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, 
3 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki 
wody, 1/4 szklanki oleju, szczypta soli.
Wszystkie składniki połączyłam używając
miksera, odstawiłam na pół godziny
by ciasto odpoczęło. Porcjami wlewałam
na suchą, gorącą patelnię, smażyłam cienkie naleśniki.
Farsz: 2 czerwone cebule, 300 g kapusty kiszonej, 220 g pieczarek, łyżka syropu z agawy, 
mała garstka suszonych żurawin, pieprz, kminek, sól, chlust oleju, 70 ml wody lub wywaru. 
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam drobno, zasmażyłam na patelni dodając sól i pieprz.
Po odparowaniu wody przełożyłam do miseczki. Na tej samej patelni zrumieniłam na oleju
posiekaną w kostkę cebulę. Gdy zaczęła robić się szklista dodałam kapustę. Smażyłam
razem kilka minut często mieszając. Wsypałam kminek, żurawinę i pieczarki. Wlałam nieco
wody, przykryłam. Dusiłam 10 minut po czym odstawiłam do wystygnięcia.
Na każdy naleśnik nałożyłam łyżkę farszu, uformowałam krokiety. Panierowałam w mące
pszennej, rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyłam w średnio głębokim oleju rzepakowym.
Podałam z rosołem z wiejskiej kury i zielonym bukietem (sałata lodowa, listki szpinaku,
rukola, natka pietruszki, cząstki pomarańczy - całość skropiona lnianym olejem).
Bardzo smacznie polecam :)

10 komentarzy:

  1. Czy zgłosiłaś swojego bloga do konkursu?
    Bo ja chętnie na Ciebie będę głosować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dani, dziękuję :)))
      Bloga nie zgłosiłam z wielu powodów,
      ale może w przyszłym roku skuszę się
      na ten konkurs :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  2. Ależ mi narobiłaś apetytu...
    Musze zrobić sobie takie krokiety.
    Czy ten przepis na naleśniki to taki uniwersalny ?
    Nadaje się do naleśników z twarogiem ?
    Zawsze robię na oko :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to uniwersalny przepis :)
      Ja też zwykle robię na oko,
      wtedy wszystko najlepiej mi wychodzi :)))

      Usuń
  3. A ja kończę pitrasić barszczyk!!!! Z takimi krokiecikami smakowałby wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszczyk i krokieciki...
      mmmmmmm palce lizać :)

      Usuń
  4. Dani ma rację - w całej masie kulinarnych blogów Twój się wyróżnia - wszystko jest pięknie opisane, literackim językiem - sam opis powoduje, że prawie czuje się zapachy i smaki..
    szkoda, że się nie zgłosiłaś..:(

    OdpowiedzUsuń