czwartek, 21 marca 2013

Skrzydełka do chrrrupania - odsłona druga

Spontaniczne spotkania są najlepsze.
Wczoraj dane mi było uczestniczyć
w takim. Dużo rozmów, życzliwości,
śmiechu, wspaniałej, niemal wiosennej
energii... Nawet jedzonko mieliśmy
jak zwykle wyśmienite :) To nic, że
padał śnieg, że droga powrotna była
niełatwa, że tak mało czasu. Krótki
pobyt wśród Najbliższych dodał
skrzydeł, pozostawił uśmiech, radość
i ogromny pokój w sercu.
Dziękuję Wam, Kochani za spotkanie :)
Dziś wracam do codzienności zachowując wspomnienia w pamięci. Będę przywoływać je
co jakiś czas, by nie zapomnieć o tym, jak ważni jesteście dla mnie.
Pełna pozytywnych sił i wrażeń przygotuję dziś chrrrupiące skrzydełka. Prezentowałam już
podobne - cieszyły się ogromną popularnością. Przepis można zobaczyć tu: KLIK
Tym razem obgotowane mięso obtoczyłam w płatkach kukurydzianych. Skrzydełka były
jeszcze bardziej chrupiące, soczyste i pyszne.
Skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna, ale im więcej tym lepiej - u mnie 16 sztuk), 
wywar warzywny lub mięsny do obgotowania, mąka, jajka i płatki kukurydziane 
do panierowania, sól kamienna i suszona papryczka peperoni. 
Mięso oczyściłam, umyłam i włożyłam do wrzącego wywaru. Gotowałam około 20-25 minut.
Następnie wyjęłam łyżką cedzakową, odstawiłam do wystygnięcia. W moździerzu roztarłam
sól kamienną z papryczką peperoni, płatki zmieliłam niezbyt drobno. Składniki panierki
dokładnie wymieszałam. Zimne skrzydełka rozkroiłam nożem na części. Obtoczyłam w mące,
rozmąconych jajkach i w pikantnych płatkach. Wrzucałam partiami na rozgrzany, głęboki olej,
smażyłam na rumiano, wyjmowałam na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podałam z kapustą białą zasmażaną i sałatką z zielonych pomidorów do wyboru.
Bardzo smacznie polecam :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają:)A płatki kukurydziane już kiedyś do filetów używałam dziękuję za przypomnienie :)Ps- Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Lubię skrzydełka w każdej postaci ,
    a takie w panierce muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są wyśmienite. Soczyste, chrupiące
      na zewnątrz i delikatne, miękkie w środku :)

      Usuń
  3. Ciekawa i apetyczna wersja skrzydełek - tak przygotowanych jeszcze nie jadłam. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń