Spontaniczne spotkania są najlepsze.
Wczoraj dane mi było uczestniczyć
w takim. Dużo rozmów, życzliwości,
śmiechu, wspaniałej, niemal wiosennej
energii... Nawet jedzonko mieliśmy
jak zwykle wyśmienite :) To nic, że
padał śnieg, że droga powrotna była
niełatwa, że tak mało czasu. Krótki
pobyt wśród Najbliższych dodał
skrzydeł, pozostawił uśmiech, radość
i ogromny pokój w sercu.
Dziękuję Wam, Kochani za spotkanie :)
Dziś wracam do codzienności zachowując wspomnienia w pamięci. Będę przywoływać je
co jakiś czas, by nie zapomnieć o tym, jak ważni jesteście dla mnie.
Pełna pozytywnych sił i wrażeń przygotuję dziś chrrrupiące skrzydełka. Prezentowałam już
podobne - cieszyły się ogromną popularnością. Przepis można zobaczyć tu: KLIK ☺
Tym razem obgotowane mięso obtoczyłam w płatkach kukurydzianych. Skrzydełka były
jeszcze bardziej chrupiące, soczyste i pyszne.
Skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna, ale im więcej tym lepiej - u mnie 16 sztuk),
wywar warzywny lub mięsny do obgotowania, mąka, jajka i płatki kukurydziane
do panierowania, sól kamienna i suszona papryczka peperoni.
Mięso oczyściłam, umyłam i włożyłam do wrzącego wywaru. Gotowałam około 20-25 minut.
Następnie wyjęłam łyżką cedzakową, odstawiłam do wystygnięcia. W moździerzu roztarłam
sól kamienną z papryczką peperoni, płatki zmieliłam niezbyt drobno. Składniki panierki
dokładnie wymieszałam. Zimne skrzydełka rozkroiłam nożem na części. Obtoczyłam w mące,
rozmąconych jajkach i w pikantnych płatkach. Wrzucałam partiami na rozgrzany, głęboki olej,
smażyłam na rumiano, wyjmowałam na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podałam z kapustą białą zasmażaną i sałatką z zielonych pomidorów do wyboru.
Bardzo smacznie polecam :)
Bardzo smakowicie wyglądają:)A płatki kukurydziane już kiedyś do filetów używałam dziękuję za przypomnienie :)Ps- Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńLubię skrzydełka w każdej postaci ,
OdpowiedzUsuńa takie w panierce muszą być pyszne :-)
Są wyśmienite. Soczyste, chrupiące
Usuńna zewnątrz i delikatne, miękkie w środku :)
Ciekawa i apetyczna wersja skrzydełek - tak przygotowanych jeszcze nie jadłam. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń