poniedziałek, 28 lutego 2011

Spaghetti al limone

O mojej wyjątkowej fascynacji
makaronem wiedzą wszyscy,
którzy mnie znają.
Uwielbiam jędrne, sprężyste
kluski o barwie słońca.
Wszelkie kombinacje szczególnie
z oliwą, serami, zieleniną
są wskazane i niekiedy mogą
przyprawić o zawrót głowy.
Spaghetti al limone proponuję
w dwóch wersjach smakowych.
Pierwsza łagodna, delikatna
i lekka, a druga ostrzejsza, o wyrazistym, zdecydowanym, męskim charakterze.
Spaghetti ugotowałam al dente. W jednym garnuszku podgrzałam oliwę,
z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, soku z połowy cytryny
i skórki z niej startej, oraz łyżeczki miodu.

W drugim znalazła się oliwa,
łyżeczka soku z cytryny, dwa duże
ząbki czosnku przeciśniętego
przez praskę, szczypta suszonej
papryczki pepperoni i dwie łyżki
posiekanej natki pietruszki.
Makaron odcedziłam.
Nie przelewałam go wodą,
tylko od razu włożyłam
do garnuszków z przygotowaną
oliwą. Wymieszałam dokładnie,
chwilę podgrzewając.
Cytryny wyszorowałam, sparzyłam
i wydrążyłam. Za pomocą dwóch widelców napełniłam owoce pastą,
część jej wyłożyłam ozdobnie na talerz.
Posypałam natką.
Bardzo smacznie i słonecznie polecam.
Buon Appetito :)

1 komentarz: