środa, 30 maja 2012

Domowe bułeczki z płatkami owsianymi

Radość z własnoręcznie upieczonych
bułeczek jest ogromna. Lubimy je
podjadać kiedy są jeszcze lekko ciepłe.
Najbardziej smakują po wystygnięciu
a także następnego dnia.
Ciasto pomogła mi wyrobić maszyna.
175 ml wody, płaska łyżeczka soli, 
240 g mąki pszennej, 2-3 łyżki syropu
klonowego, 75 g mąki pszennej żytniej, 
płaska łyżeczka drożdży, 3 łyżki płatków 
owsianych, jajko lub oliwa do posmarowania. 
Do formy do pieczenia wlałam wodę, syrop
klonowy, wsypałam sól, obie mąki i drożdże.
Ustawiłam program ciasto/zagniatanie a kiedy automat zasygnalizował wsypanie dodatkowych składników wyjęłam ciasto z formy.
Przełożyłam na podsypany mąką blat. Wyrabiając uformowałam kulę, przykryłam ściereczką
i odstawiłam do wyrośnięcia. Po około godzinie uformowałam równe bułeczki, ponacinałam
je lekko nożem, posmarowałam oliwą (można też rozmąconym jajkiem), posypałam płatkami
owsianymi. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200°C - do zrumienienia się skórki.
Przełożyłam na kratkę do wystygnięcia.
Bardzo smacznie polecam :)



8 komentarzy:

  1. Ale piękne! Domowe bułeczki są cudowne i fakt, przygotowanie ich sprawia ogromną radość;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki na śniadanie, ja poproszę:) Dziękuję za dołączenie ich do akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To potrzebna i bardzo pyszna akcja,
      z radością biorę w niej udział :)

      Usuń
  4. Pyszne, pyszne...
    Lubię takie bułeczki na śniadanko...

    OdpowiedzUsuń