poniedziałek, 17 maja 2010

Śledziki na słodko z suszonymi owocami

Proponuję kolejny sposób
na przygotowanie
zaskakującej przekąski
ze śledzi.
Użyłam świeżych ryb,
ale jak pisałam
już kilka razy,
można wykorzystać
matiasy.
Po oczyszczeniu
i wymoczeniu
śledzi w wodzie,
tudzież
w roztworze solnym,
należy zająć się
przygotowaniem zaprawy.
Jedną lub dwie duże cebule,
w zależności od ilości filetów
i własnych upodobań, pokroić w piórka
i podsmażyć na maśle,
żeby się delikatnie zeszkliła.
Następnie do cebuli dodać: rodzynki, suszone śliwki,
żurawinę i pokrojone w paski morele.
Chwilę smażyć z cebulą, dolać niepełną szklankę czerwonego, wytrawnego wina.
Doprawić dużą ilością pieprzu, szczyptą imbiru i cynamonu.
Dusić kilka minut, aż wino zredukuje się do połowy.
Gdy marynata wystygnie, układać ją w salaterce warstwami,
na przemian ze śledziami, pokrojonymi w ukośnego dzwonka.
Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz