poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zupa ogórkowa z koperkiem i żeberkami

Dziś na obiad ponownie kwaskowata zupa. Tym razem ogórkowa. Zgodnie chcieliśmy
właśnie taką i wspólnie zabraliśmy się do gotowania. Uwielbiam czas spędzony we dwoje
w kuchni. Jest wesoło, zabawnie, twórczo i bardzo przyjemnie. Z ogromnym apetytem
i radością kosztowaliśmy nasze wspólne dzieło. Zupa jest wyśmienita.


• 1300 ml bulionu z żeberek wieprzowych,
• mięso z ugotowanych żeberek,
• 4-5 ziemniaków,
• 5-6 kiszonych ogórków,
• 2 ugotowane marchewki,
• pęczek koperku,
• biały pieprz,
• szczypta suszonej macierzanki,
• natka pietruszki do dekoracji,
• 150-200 ml gęstej śmietany 18%.

Bulion przecedziłam przez sito i gęstą podwójną gazę w celu pozbycia się nadmiaru
tłuszczu. Żeberka pokroiłam w nieduże cząstki, kości usunęłam. Z marchewki wycięłam
gwiazdki, ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę a ogórki starłam na tarce,
na największych oczkach. Wywar wlałam do garnka, zagotowałam i włożyłam ziemniaki.
Kiedy zrobiły się miękkie dodałam starte ogórki, gotowałam kilkanaście minut. Na końcu
dołożyłam mięso i gwiazdki z marchewki. Wsypałam bardzo drobno posiekany koperek,
doprawiłam macierzanką i świeżo utłuczonym pieprzem. Śmietanę przełożyłam do miseczki,
podałam oddzielnie dla chętnych. Można ją też  zahartować i wlać bezpośrednio do zupy,
ale tylko wtedy, kiedy wszyscy domownicy nie boją się dodatkowych kalorii ;)
Bardzo smacznie polecam :)

2 komentarze:

  1. Pycha , a ja przed obiadkiem czytam :-)
    Głodna jestem na sam widok...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę ogórkową :-)
    Ja dodatkowo jeszcze daję gotowane jajko.
    U Ciebie Aldi jak zwykle przepiękna wiosna na zdjęciach :-)

    OdpowiedzUsuń