niedziela, 22 stycznia 2012

Naleśniki z porem, mascarpone i ricottą w grzybowym sosie

Zapiekane naleśniki z pysznym,
rozpływającym się w ustach
farszem, polane aksamitnym,
grzybowym sosem. Rozkosz.
Takie potrawy lubię najbardziej.
Naleśniki: 2,5 szklanki mąki
pszennej, 3 jajka,
1,5 szklanki
mleka,
1,5 szklanki wody,
1/4 szklanki oleju, szczypta soli.
Wszystkie składniki połączyłam
za pomocą miksera, odstawiłam
na pół godziny by ciasto
odpoczęło. Porcjami wlewałam
na gorącą patelnię, smażyłam cienkie naleśniki.
Farsz: 250 g ricotty, 150 g serka mascarpone, jeden cały duży por
+ jasna część drugiego pora.
Por oczyściłam, umyłam, pokroiłam w cienkie plasterki. Zasmażyłam
na 2 łyżkach klarowanego masła. Doprawiłam solą, pieprzem
i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawiłam do wystygnięcia.
Ricottę połączyłam z mascarpone. Doprawiłam solą, pieprzem,
posiekaną natką kolendry i pietruszki.
Sos: 10 suszonych borowików, 4 pieczarki, łyżka klarowanego masła,
łyżeczka mąki, sól, pieprz i cząber do smaku.
Borowiki opłukałam, zalałam wodą, zagotowałam. Pieczarki oczyściłam,
pokroiłam w półplasterki, zasmażyłam na klarowanym maśle.
Połączyłam wszystko, zagęściłam zasmażką z mąki. Doprawiłam solą,
pieprzem, cząbrem i odrobiną soku z cytryny.
Naleśniki smarowałam masą z ricotty i mascarpone.
Nakładałam warstwę pora, zwijałam w rulon. Każdy naleśnikowy zawijaniec
przekroiłam na pół, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, zapiekłam.
Podałam w towarzystwie karbowanej sałaty i mandarynek.
Bardzo smacznie polecam :)

3 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale. Niezły pomysł na coś innego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny farsz. Pięknie wyglądają... i ten boski sos..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie wytrawne naleśniki!

    OdpowiedzUsuń