Przepadam za cykorią.
Jest krucha, słodko-gorzka,
soczysta i bardzo dietetyczna.
Czerwona jest nieco
łagodniejsza od białej,
przynajmniej w moim odczuciu.
Jest też bardziej atrakcyjna
wizualnie.
Dwie cykorie umyłam,
rozdzieliłam liście, ułożyłam
na talerzu. Jedną dużą
gruszkę obrałam ze skórki
i pokroiłam w cienkie plasterki. Ułożyłam na przemian z cykorią.
Dla złamania smaku dodałam 3-4 plastry ananasa z puszki,
które pokroiłam na cząstki.
Sałatkę uwieńczył ser rokpol, który pokruszyłam.
Całość posypałam czerwonym pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny,
doprawiłam szczyptą morskiej soli i polałam oliwą.
Ozdobiłam listkami mięty.
Bardzo smacznie i słonecznie polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz