wtorek, 5 lipca 2011

Drożdżowe naleśniki z owocami i bitą śmietaną

Po kilku dniach ponurej aury
zaświeciło słońce. Jest gorąco,
pięknie i radośnie. Taki dzień
zachęca do przygotowania
letniego posiłku, pełnego
witamin i świeżości.
Naleśniki, które przyrządziłam
wypełnione są najlepszymi
owocami. Takimi, które zawsze
z dziecięcą radością witam
na moim stole. Dojrzałe,
soczyste granaty, zniewalające
maliny i słodki arbuz - perfekcyjne
połączenie. Całość wieńczy aromat mięty i aksamitna bita śmietana.
Składniki na naleśniki: 200 g przesianej mąki pszennej, 2 jajka,
200 ml mleka, 150 ml gazowanej wody,

20 g stopionego masła, 1 łyżka oliwy, łyżeczka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
szczypta soli i łyżeczka suchych drożdży.

Ubiłam pianę z białek. Dodałam żółtka, drożdże, mleko, wodę,
cukier, sól, oraz masło i oliwę nieustannie ubijając.
Na końcu delikatnie połączyłam z mąką i odstawiłam na 20 minut.
Usmażyłam naleśniki, poczekałam aż całkowicie wystygną.
W międzyczasie ubiłam 400 ml śmietany kremówki
dodając do niej czubatą łyżkę cukru pudru i mały miks - utrwalacz.
Wstawiłam do lodówki.
Z arbuza wykroiłam kulki, maliny oczyściłam, wyjęłam pestki z granatu.
Naleśniki posmarowałam warstwą śmietany, obsypałam granatowymi
perełkami, zwinęłam w rulon.
Ułożyłam na talerzach, udekorowałam malinami, arbuzem i listkami mięty.
Satysfakcjonujące, syte i przepyszne danie.
Bardzo smacznie polecam :)

4 komentarze:

  1. Ale smakowite, naleśników drożdżowych jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dużo bitej śmietany - aż miło się patrzy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam drożdżowych,ale muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie niestety dziś ciągle leje - ale tym bardziej widziałabym na talerzu taki naleśnik, bo sam w sobie niesie radość ;-) Tyle dobrego zawiniętego w jeden placuszek!

    OdpowiedzUsuń