środa, 28 września 2011

Spaghetti Carbonara

Pasta alla carbonara jest
jednym z wielu tradycyjnych
kulinarnych symboli kuchni
włoskiej. Z całą pewnością należy
do najbardziej znanych potraw
na świecie. Składnikami sosu są
jajka, parmezan, pecorino, oliwa,
czosnek i boczek. Zauważyłam,
że w polskich restauracjach
dodatkowym składnikiem sosu
jest śmietana. W dawnej kuchni
rzymskiej, skąd pochodzi to danie,
nie używano jej wcale.
Moja carbonara zawiera odrobinę
śmietany oraz kilka marynowanych
papryczek peperoni.
300 g wędzonego boczku pokroiłam w cienkie plasterki i zasmażyłam na patelni.
Kiedy były rumiane odłożyłam a na tej samej patelni rozgrzałam oliwę.
Dodałam posiekany ząbek czosnku, 3 łyżki gęstej śmietany, 3 żółtka,
3 łyżki tartego sera pecorino i 3 łyżki tartego permezanu.
Energicznie wymieszałam trzepaczką, dodałam 5 strąków
marynowanej papryki peperoni.
Spaghetti ugotowałam al dente, przełożyłam do sosu, wymieszałam.
Na końcu dodałam boczek i rozłożyłam na półmiski.
Posypałam posiekaną natką pietruszki.
Bardzo smacznie polecam :)
Buon Appetito!

1 komentarz:

  1. Carbonara, nigdy jej nie robiłam, a słyszałam już tyle dobrego :)

    OdpowiedzUsuń