sposób na przygotowanie śledzia.
Olej, cebula, pieprz ziołowy, ocet,
albo niewielka ilość soku z cytryny.
Po kilku dniach leżakowania
w lodówce śledziki są wyśmienite.
Idealne, delikatne, aromatyczne
i bardzo smaczne.
40 dag solonych filetów moczyłam
przez kilka godzin w wodzie.
Następnie osuszyłam i pokroiłam
w ukośnego dzwonka.
Cztery cebule pokroiłam w drobną
kostkę. W salaterce układałam warstwami cebulę i śledzie.
Posypywałam je ziołowym pieprzem i polewałam olejem.
Dodałam też dwa liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Skropiłam cytrynowym sokiem. Szczelnie przykryłam folią spożywczą,
wstawiłam do lodówki.
Śledziki podałam w połówkach awokado.
Danie zwykłe i proste nabrało wykwintnego charakteru.
Bardzo smacznie polecam :)
Pięknie u Ciebie ten śledzik się prezentuje!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł by podać w awokado.
OdpowiedzUsuńAwokado fajnie przeszło zapachem i smakiem śledzi.
OdpowiedzUsuńDla mnie pyszności wspaniałe :)
Co za pomysł z takim podaniem śledzia! Jestem za!!!
OdpowiedzUsuńO tak, śledzik w oleju to klasyka, uwielbiam go, uwielbiam!! :)
OdpowiedzUsuńA pomysł podania go w awokado rzeczywiście jest powalający :)
i ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńsmaczne na pewno,ładny blog:))
OdpowiedzUsuń" Dobre słowo rozwesela serce smutnego człowieka,
nie oszczędzaj miłych słów-być może wielu ludzi na nie czeka..."Pozdrawiam
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)