środa, 14 grudnia 2011

Złote gwiazdki wigilijne

Kruche migdałowe ciasteczka
z delikatną nutką imbiru
czekają na naszych świątecznych
gości. Tymczasem zamknęłam je
w metalowym pudełeczku, aby
zbytnio nie kusiły.
250 g przesianej mąki pszennej,
125 g zimnego masła, 2 żółtka,
70 g cukru, skórka starta
z połowy
cytryny, pół fiolki
migdałowego
olejku,
pół łyżeczki imbiru.

Do mąki wbiłam żółtka, zasypałam
cukrem, dodałam cytrynową skórkę, olejek oraz imbir. Pokroiłam nożem,
po czym zimnymi dłońmi szybko zagniotłam ciasto.
Uformowałam kulę, wstawiłam do lodówki na pół godziny.
Rozwałkowałam na grubość około 2-3 mm. Wykrawałam foremką
gwiazdki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 10-12 minut.
Kiedy ciasteczka zaczęły się lekko rumienić wyjęłam i odstawiłam
do całkowitego wystygnięcia.
Udekorowałam żółtym lukrem, posypałam imbirem.
Bardzo smacznie polecam :)

7 komentarzy: