śledzikami. Nie mogłam dłużej czekać
i przygotowałam tradycyjne danie
z jabłkiem, cebulą i śmietaną. Smacznie,
szybko i prosto. Rybce towarzyszy
pumpernikiel przybrany kiełkami
rzodkiewki. To moja osobista przekąska
przed obiadem :) Bardzo lubimy też
śledzia w śmietanie z ugotowanymi
ziemniakami - rozkosz prawdziwa :)
5 filetów matiasów, jedna biała cebula,
duże winne jabłko, sok z połowy cytryny,
biały pieprz do smaku, pieprz czerwony
do dekoracji, 200 ml gęstej śmietany 18%, natka pietruszki, szczypta kiełków rzodkiewki,
kromka pieczywa pumpernikiel.
Śledzie moczyłam przez godzinę w wodzie. Następnie osuszyłam i pokroiłam w równe,
ukośne kawałki. Jabłko wraz ze skórą pokroiłam w słupki a cebulę w drobną kostkę.
Składniki zalałam śmietaną, doprawiłam świeżo utłuczonym białym pieprzem i sokiem
z cytryny. Z chleba wykroiłam rybki, każdą przybrałam kiełkami rzodkiewki.
Potrawę ułożyłam na półmisku, ozdobiłam gałązkami natki pietruszki i plasterkiem cytryny,
posypałam czerwonym pieprzem.
Bardzo smacznie polecam :)
normalnie wpraszam się na te Twoje śledzie!
OdpowiedzUsuńByłoby mi bardzo miło :)
UsuńBardzo fajny przepis ;) Rybki urocze!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny śledzik , pyszny,
OdpowiedzUsuńlubię też kiełki z rzodkiewki i to bardzo ;-)
Kiełki są pyszne i jakie zdrowe :)
Usuńprosta smaczna, idealna.
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń