Podstawą każdej dobrej pizzy jest ciasto.
Placek wywodzi się od podpłomyków - Włosi obkładali je różnymi przyprawami i składnikami.
Bardzo ważną rolę odgrywa też sos.
Wiele osób smaruje ciasto ketchupem
lub przecierem pomidorowym.
Gdy zabieram się za pieczenie pizzy,
zwykle sama przygotowuję sos.
W zależności od pory roku robię go na bazie pomidorów świeżych lub z puszki.
Składniki, które są równie niezbędne to oliwa, czosnek, wino, pepperoni, oregano, sól.
Niekiedy dodaję mielone mięso, jednak nie przepadam za sosem bolognese dlatego bardzo rzadko go sporządzam.
Ciasto może być drożdżowe, kluskowe, kruche, chlebowe a nawet francuskie.
Najczęściej zagniatam drożdżowe, do którego potrzeba:
400g mąki,
kostka drożdży,
około 1/4 litra ciepłej wody,
po łyżeczce soli i cukru,
2-3 łyżki oliwy.
Zdarza się też, że robię ciasto kruche:
400 g mąki,
po łyżeczce proszku do pieczenia i soli,
2 jajka,
150 g masła.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, formuję okrągły placek, smaruję go sosem i obkładam składnikami.
Do tego celu można wykorzystać praktycznie wszystko: grzyby, oliwki, cebulę, mięso, wędlinę,
owoce morza... i koniecznie ser.
Niedawno robiłam pizzę. Pstryknęłam jej zdjęcie tuż przed włożeniem do pieca.
Niestety, po upieczeniu nie zdążyłam tego zrobić.
Zbyt szybko zniknęła... ;)
Wcale się nie dziwię że znikła tak szybko, hihi :) A podpłomyki bardzo dobre w zasadzie jak pizza, tylko że cieńsze ciasto - pamiętam z Aachen, gdzie są prawie stałym elementem kuchni :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAja normlanie nie lubię pizzy, i nijak nie potrafię się do niej przekonać.Dziwna jestem, nie? ;)
OdpowiedzUsuńWitam.Mój mąż robi z pol kilo mąki pizze i nie daje pol kostki drozdzy zaledwie kilka gram a wychodza 2 duze cudne pizze mysle ze pol kostki drozdzy to stanowzo za duzo.Jesli chodzi o sos to nie powinno sie dawa ketchupa poniewaz psuje smak calej pizzy drozdze rozpuszcza w wodzie lub mleku ciasto wychodi srednie ani cienkie ani grube. pozdrawiam KROPKA
OdpowiedzUsuńNie używam ketchupu, tylko sporządzam sos na bazie przecieru, który także robię sama.
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto - każdy ma swoje własne sposoby.
Przepis, który zamieściłam powyżej pochodzi
z włoskiej książki "Pizza e facile".
Pozdrawiam serdecznie :)