Żeglarski sezon w pełni.
Jeziora, zalewy i morze
czekają na spragnionych
przygód wielbicieli tej formy
czynnego wypoczynku.
Cały dzień spędzony
na wodzie potęguje apetyt,
dlatego proponuję dziś
lekką, aromatyczną przekąskę
pełną orzeźwienia i smaku.
4 gruntowe ogórki obrałam
ze skóry. Za pomocą małej
łyżeczki wydrążyłam gniazda
nasienne, pokroiłam w słupki.
Zasmażyłam krótko na patelni, dodałam jedną białą
pokrojoną w piórka cebulę. Zalałam szklanką rosołu wołowego,
doprawiłam solą i świeżo utłuczonym pieprzem, dusiłam kilka minut.
4 łyżki śmietany 18% wymieszałam z 2 łyżkami soku z cytryny,
ząbkiem zmiażdżonego czosnku, łyżeczką musztardy Dijon
i łyżeczką płynnego miodu. Połączyłam z cebulą i ogórkiem.
Dodałam 25 dag wędzonego łososia pokrojonego w cząstki
i garść posiekanego koperku.
Przybrałam granatem i ozdobną sałatą.
Potrawa doskonale komponuje się z ryżem,
albo z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Bardzo smacznie polecam.
Ahoj! :)
ciekawa jestem jak też smakuje taka pyszność :)
OdpowiedzUsuń