Delikatna, puszysta, słodkawa
i doskonała. Chałka z cudowną
kruszonką o cynamonowym
aromacie. Jest pyszna.
Podałam ją z serkiem mascarpone
i świeżymi figami.
Z podanych składników wyszły mi
dwa dorodne warkocze.
200 ml ciepłego mleka,
8 dag cukru, 65-70 dag przesianej
mąki pszennej, pół łyżeczki soli,
10 dag masła, pół kostki drożdży,
2 jajka + jedno do posmarowania,
opakowanie cukru waniliowego.
Drożdże rozpuściłam w trzech łyżkach mleka. Mąkę wymieszałam
z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wlałam zaczyn, dodałam jajka,
roztopione masło i pozostałą część mleka.
Przełożyłam na stolnicę, wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniotłam, podzieliłam na sześć równych części.
Z każdej uformowałam wałek jednakowej długości.
Zaplotłam dwa warkocze, przełożyłam do natłuszczonych foremek.
Odłożyłam na pół godziny, by jeszcze wyrosły.
W międzyczasie przygotowałam kruszonkę z łyżki mąki, łyżki cukru,
łyżki miękkiego masła i łyżeczki cynamonu.
Chałki posmarowałam rozmąconym jajkiem, posypałam kruszonką.
Piekłam około 30 minut w temperaturze 195°C.
Bardzo smacznie polecam :)
Pyszne!
OdpowiedzUsuńJak juz czytam z treści maślany.. to już wiem, że to musi być pyszne. Kiedyś zrobiłam rogale maślane i.. udało mi się załapać tylko na połówkę rogala.. ;-)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek maślany z masełkiem i dobrą konfiturą.. mmm.. pycha !
Dopiero piekłam,ale jak widzę chałkę nie mogę przejść nie skubnąć choć kawałeczka
OdpowiedzUsuńa ja na jutro z rana obudzę wszystkich zapachem drożdżówek z jednego z Twoich przepisów, choć teraz mam dylemat czy drożdżówki czy ta pychota
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam chalke :)) Najlepiej z duza iloscia kruszonki i gruba warstwa masla -moze i nie za zdrowo ,ale pysznie! Zycie jest szare ,wiec trzeba je kolorowac i upiekszac ,nawet gruba warstwa tluszczyku :P
OdpowiedzUsuńZaobserwuje blog ,bo zdjecia sa zniewalajace ,a i przepisy pierwsza klasa :P
Dziękuję Kromcio :)
OdpowiedzUsuń