Wspaniały, niepowtarzalny,
domowy smak. Chleb z dwóch
rodzajów mąki, naszpikowany
prażonymi włoskimi orzechami
to zdecydowanie nasz faworyt.
Ma czekoladową barwę, jest
zwarty i bardzo dobrze się kroi.
Olejki uwolnione z orzechów
podczas prażenia nadają mu
cudnego aromatu a chrupiąca
skórka zachęca radośnie.
Początkowo wybierałam dla
niego program zwykły, po jakimś
czasie zaczęłam ustawiać program razowy/dla chleba z pełnego przemiału.
Ten drugi jest moim zdaniem zdecydowanie lepszy.
405 ml wody, 2 łyżeczki soli, łyżka cukru, 560 g mąki pszennej,
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 łyżeczki drożdży,
150 g orzechów włoskich uprażonych na patelni.
Do formy wlałam wodę, wsypałam sól i cukier. Wsypałam obie mąki,
które wcześniej przesiałam. Na końcu dodałam drożdże.
Kiedy automat włączył sygnał informujący o dodaniu pozostałych
składników wsypałam uprażone orzechy.
Waga: około kilograma chleba.
Program: zwykły lub chleb z pełnego przemiału/razowy.
Bardzo smacznie polecam :)
uwielbiam chleb z orzechami :) też robię i też jest to jeden z naszych ulubionych :)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobny, ale bez wcześniejszego prażenia orzechów. przy następnej razy uprażę :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Kaś, chleb będzie jeszcze smaczniejszy :)
UsuńPiękny blog,
OdpowiedzUsuńa ja mam automat , który stoi nieużywany :-(
Dziękuję :)
UsuńAutomat pewnie smutny...warto go wykorzystać,
domowe chlebki są pyszne :)