wtorek, 6 marca 2012

Serowa pizza z krewetkami

Nie pamiętam kiedy ostatni raz
jadłam pizzę. Niepohamowana
ochota sprawiła, że zagniotłam
ciasto i przygotowałam obiad
za którym tutaj tylko ja przepadam.
Wyszło aromatycznie, kolorowo,
i pysznie.
Ciasto: 400 g mąki pszennej,
30 g drożdży, łyżka cukru,
około 250 ml ciepłej wody,
łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy.
Drożdże wymieszałam z cukrem,
mąkę przesiałam i umieściłam na stolnicy. Dodałam wyrośnięty zaczyn, oliwę i wodę z solą.
Zagniotłam elastyczne ciasto, uformowałam kulę, odstawiłam do wyrośnięcia.
Składniki do obłożenia: 250 g zimnowodnych krewetek z zalewy, 8 plasterków
szynki parmeńskiej, po 50 g tartych serów: ementalera, mozzarelli, pecorino
i gorgonzoli, oliwa do polania, kolorowy pieprz, listki bazylii.
Wyrośnięte ciasto rozłożyłam na dwóch okrągłych blaszkach. Ponakłuwałam
widelcem, wyłożyłam szynkę parmeńską i obficie obsypałam wymieszanymi
serami. Obłożyłam krewetkami, posypałam utłuczonym kolorowym pieprzem,
skropiłam oliwą. Piekarnik rozgrzałam do 220°C - piekłam około 20 minut.
Po wyjęciu z pieca obsypałam listkami bazylii.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)

14 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu krewetki ;-)))
    Muszę się psychicznie do nich przyzwyczaić ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada apetycznie i napewno jest pyszna tylko ze......no wlasnie nie przekonam sie do krewetek,a moge zrobic bez
    Pozdrawiam Cie Alu bardzo serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle zaskakująco i z krewetkami :) Jak byłam mała to moi rodzice zawsze robili sobie pizzę Frutti di mare, a ja się tylko wzdrygałam na widok tych ośmiornic, krewetek i innych... A teraz sama chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upodobania smakowe zaskakująco się zmieniają :)

      Usuń
  5. nie masz litości!!! tak z samego rana serwujesz takie cacko!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, też taką lubimy ale zdecydowanie dodajemy więcej sera:) Twoja zdrowsza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze więcej sera? Muszę kiedyś spróbować :)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie, a na dodatek pyszne smaki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń