czwartek, 1 marca 2012

Chleb z miodem i musztardą

W domu ponownie zapachniało
chlebem. Chrupiąca skórka,
niezwykły aromat i obłędny smak.
500 g mąki pszennej, 2 łyżki
płynnego miodu, 50 g drożdży,
280 ml wody, 2 łyżki musztardy
francuskiej, łyżeczka cukru,
płaska łyżka soli, 2 łyżki oliwy.
Drożdże wymieszałam z cukrem
i łyżką ciepłej wody. Odstawiłam
do wyrośnięcia. Mąkę przesiałam
i umieściłam w dużej misce.
Wlałam oliwę i miód. Dodałam
musztardę, sól i stopniowo wlewając wodę zaczęłam mieszać drewnianą łyżką.
Wlałam zaczyn, chwilę ugniatałam w misce po czym przełożyłam ciasto
na stolnicę. Wyrobiłam porządnie, przełożyłam z powrotem do miski,
odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam
je szybko raz jeszcze i przełożyłam do prostokątnej foremki wysmarowanej
masłem. Zostawiłam w ciepłym miejscu, by ciasto ponownie wyrosło.
Piekłam około 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Piękny! I jaki prosty przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę i ja w końcu zabrać się za bułki i chleby:) Wygląda super, zamiast miodu można dodać syrop klonowy lub z Agawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno syrop klonowy jak i syrop z agawy bądą pasować :)

      Usuń
  3. Dla samej przyjemności czytania i oglądania tutaj zaglądam.
    Piękne i pięknie podane ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi czytać tak miłe słowa :)
      Zapraszam serdecznie :)

      Usuń
  4. Jak zawsze same pysznosci.
    Pozdrawiam Cie Alu serdecznie i zycze duzo zdrowka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuś, często myślę o Tobie.
      Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

      Usuń
  5. Wyobrażam sobie już smak tego chlebka... :)

    OdpowiedzUsuń